Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
CIASTECZKA SEROWE (bez jajek)
Skład:
25dag chudego, dobrze odciśnietego sera twarogowego,
25dag mąki pszennej,
20dag masła,
10dag cukru,
1 laska wanilii,
4-5 łyżek grubego brązowego cukru,
mąka do podsypywania.
Sposób: 1. mąkę przesiej na stolnice, obłóż pokrojonym na płatki niezbyt twardym masłem i posiekaj nożem, aż składniki się połączą (powstaną młe grudki). dodaj przetarty przez sito twaróg (dobrze odciśniety z serwatki). Jeszcze raz połacz składniki nożem i szybko zagmniec ciasto. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na kilka godzin.
2. na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj cienko ciasto, zlóż je kilka razy, zagniec (formując kulę) i schłódź (około godz). Czynność te powtórz 2 razy. Nastepnie rozwałkuj ciasto na grugość około 4-5mm i wytnij foremkami ciasteczka. Ułóż je na wyłożonej pergaminem blasze. wierzch posmaruj łyżką wody i dokładnie posyp grubym cukrem.
3. wstaw do piekarnika nagrzanego do 200*C i piecz je na złoty kolor przez około 12-15min.
Przepis: mankizowa