Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Kinder pingwin
Składniki: NA BISZKOPT: -5 jajka -3 łyżki mąki -4 łyżki cukru -1 łyżka kakao -1 łyżeczka proszku do pieczenia NA MASĘ: -0,5 litra śmietany kremówki -2 „śmietan-fixy” -4 łyżki cukru pudru NA GLAZURĘ CZEKOLADOWĄ/POLEWA: -20 dag czekolady -1/4 kostki margaryny -łyżka -4 łyżki wody BISZKOPT: Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Później (wciąż ubijając) dodawać po 1 żółtku. Mąkę wymieszać w oddzielnej miseczce z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodawać ją do masy po 1 łyżce, mieszając ręcznie (pod żadnym pozorem przy pomocy miksera!!!). Ciasto podzielić na 2 równe części. Każdą z nich upiec w blaszce o wymiarach 25×36 cm w temperaturze 180 stopni [jednak ja od razu piekę wszystko a potem biszkopt na pół] Po 15 minutach powinny być gotowe. Ciasto ma być cienkie więc spokojnie MASA: Kremówkę schłodzić, a później ubić na sztywno z cukrem pudrem i „śmietan-fixami”. GLAZURa CZEKOLADOWa/POLEWA: Wszystkie składniki rozpuścić razem na parze. Wystudzić. Na pierwszy biszkopt nałożyć połowę masy. Ładnie wyrównać i rozsmarować na niej połowę glazury. Odstawić w zimne miejsce do czasu, aż zastygnie i stwardnieje. Wówczas nałożyć na nią pozostałą masę i przykryć drugim biszkoptem. Polać pozostałą glazurą.
Przepis i fotografia : Fiolka_130