Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Mleko Sojowe
Namoczyć 1/2szkl. soi w 3szkl. wody przez noc. Soję odcedzić i przepłukać. Taką soję można użyć do zrobienia mleka lub zamrozić (niektórzy wolą smak mleka zrobionego z soi mrożonej).
Zmieszać:
– 1szkl. namoczonej (lub mrożonej) soi
– 1szkl. wody
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżeczka wanilii
– 1/2 łyżeczki soli
– kilka kropel oleju
Wszystko zmiksować blenderem ok.3min i dodać 4szkl. wody.
Wlać do małego garnka, który trzeba umieścić w większym garnku z wodą. Gotować w ten sposób przez 40min. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przecedzić przez drobne sito lub gazę. W lodówce można przechowywać do 5 dni.
Oczywiście zależnie od rodzaju alergii należy zmodyfikować przepisy odnośnie miodu (posłodzić czymś innym), wiórek kokosowych (nie dawać a dać więcej płatków ale smak na 100% będzie inny), wanilii (nie dawać), migdałów (nie dawać ale nie wiem jaki będzie smak).
Przepis : gonia.w