Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl

Mleko sojowe 2


Zamoczyc 500g zoltej soi w 3 l wody przez 10-12 godzin. Odlewac wode i
umyc soje pod biezaca woda. Zagotowac 3l wody i nagrzac piekarnik do
100 st. Zmiksowac soje (im drobniej tym lepiej). Te mase dodac do
gotujacej sie wody ciagle mieszajac a nastepnie ustawic na maly
ogien. Przez kolejne 10 min. utrzymac temp. tego mleka ok. 80
st. Przecedzic mleko przez gaze. Wlac mleko do sloikow/butelek, pokrywki
polozyc na nie, wszystko postawic do piekarnika i zostawic tam przez
godzine. Po tej godzinie wyjmowac sloiki i od razu zakrecac. W
zamknietej butelce to mleko moze byc przechowane w lodowce przez 10
dni. Aby polepszyc smak przed uzyciem mozna dodac na 1 l mleka 3g soli
i 20g oleju sojowego.

 

Zastosowania:

Ciasta, chleb, buleczki, zupy, muesli, dodatek do warzyw, sosy,
napoje mleczne, lody.
Sposob przygotowania jest tak prosty, ze nie trzeba je przechowac
wiecej niz jeden dzien.

Z mleka sojowego mozna zrobic tofu.

Przepis : gonia.w