Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Faworki
Składniki:
1i 1/2 szkl. mąki
4 żóltka
1 łyżka octu lub spirytusu
3-4 łyżki gęstej śmietany
cukier puder i cukier waniliowy do posypania
3/4 kg smalcu do smażenia (w kostkach)
Wykonanie:
Wyrobić elastyczne ciasto.Kilkakrotnie składać,wałkować i wybijać tłuczkiem (na powierzchni powinny pojawic sie pęcherze).
Przykryć ściereczka i odst. na godzinę.Rozwałkowywać jak najcieniej,pociać na paski szerokosci ok.4 cm.W srodku każdego paska zrobić naciecie i przeciagnąć przez nie jeden koniec.Smażyc, osaczać na pap. reczniku.Ciepłe faworki posypać cuktem pudrem wymieszanym z c. waniliowym (przez sitko)
Nadesłane przez mamabeata