Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Zupa chłodnik
Składniki:
2świeże ogórki,kalarepa,zielona lub żółta papryka,1/2pęczka koperku,1-2kromki chleba(ewentualnie),Knorr „Hiszpańska Zupa Pomidorowa” lub „Wykwintna Zupa Pomidorowa”,1łyżka gęstej śmietany lub 2łyżki kefiru,groszek ptysiowy lun grzanki
Wykonanie:
2 ogórki świeże,kalarepke,zielona papryke(moze byc tez zolta),pol peczka koperku posiekać i zmiksować. Wstawic do lodowki.Jesli ogorek mial zbyt duzo wody czyli konsystencja nie jest dosc gesta to w trakcie miksowania mozna dorzucic kromke albo 2 chleba (albo buleczke).Jak sie schlodzi dolać zupe z kartonika Knorra „Hiszpanska zupa pomidorowa” lub „Wykwintna zupe pomidorowa”. Wymieszac to wszystko razem i jeszcze raz schlodzic.Po nalaniu do miseczek na środek zupy „kłaść” łyżkę gęstej śmietany lub wlać ze 2 łyżki kefiru albo zsiadłego mleka-zależy od upodobań i tego co sie ma w lodowce.Na to fajnie jest posypac takie małe grzaneczki które mozna kupic w sklepie albo usmazyc samemu z pokrojonego w drobna kosteczke chleba na maśle.Albo groszek ptysiowy.Dekorować listkiem bazylii albo mięty.
Przesłane przez baby