Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Kokosanki
Składniki:
200g wiórków kokosowych
50g masła
3/4 szklanki cukru
3 łyżki mleka (opcjonalnie – patrz przepis)
2 białka
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Krok 1.
Masło rozpuszczam w rondelku. Następnie dodaje cukier, mieszam, aż się rozpuści, jednak staram się nie „buzować” masła, trzymam rondelek na niewielkim ogniu. W tym momencie dodaję mleko.
Krok 2.
Następnie dorzucam kokos. Masa będzie gęsta do wymieszania, ale taka ma być.
Krok 3.
Z białek ubijam pianę – sztywną. Pod koniec, jak już jest ubita, to dodaje 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i mieszam.
Krok 4.
Przestudzoną masę kokosową dodaję do ubitej piany.
Krok 5.
Mieszam mikserem na niskich obrotach lub łyżką.
Krok 6.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układam porcje kokosowej masy (nabieram łyżką i potem ewentualnie paluszkami delikatnie formuję, ale niekoniecznie).
Wstawiam do nagrzanego do 180 C piekarnika i piekę około 15-20 minut. Aż się zrumienią ładnie. Zazwyczaj trwa to około 15 minut, ale to też zależy od wielkości kokosanek.
Na początku kokosanki będą miękkie, więc troszkę muszą przestygnąć i wtedy dopiero zdejmuję je z blachy.
Gotowe. Smacznego!
Przesłane przez Ag@