Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Kruche rogaliki z marmoladą
Składniki:
2 i 1/4 szklani mąki pszennej
20 dkg masła
2 żółtka
1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany
1/4 szklanki cukru pudru
szczypta soli
dodatkowo: marmolada
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, zawinąć w woreczek, by nie wysychało, włożyć do lodówki i porządnie schłodzić (2 – 3 godziny lub całą noc). Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na kilka części. Każdą z nich rozwałkować (podsypując mąką) na grubość około 2 mm. Przy pomocy dużego talerza wyciąć z ciasta koło. Podzielić jak pizzę, na 8 trójkątów, na każdy nałożyć czubatą łyżeczkę nadzienia i zwijając ku środkowi uformować rogaliki. W taki sam sposób postąpić z pozostałymi kawałkami odłożonego ciasta. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 180-190 stopni, na złoty kolor. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Przesłane przez Ag@