Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Serowe krakersy
Składniki:
50 g miękkiego masła lub margaryny
200 g mąki pszennej
15 ml (1 łyżka) proszku do pieczenia (mimo to nie czuć go w ciastkach)
szczypta soli
50 g sera cheddar startego na tarce o małych oczkach
około 90 ml mleka
ziarno sezamu (polecam do wypróbowania) zioła i inne
Wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać. Do tego dodać miękką margarynę (masło), połączyć jak na kruszonkę. Wsypać starty ser, wlać tyle mleka, by wyrobić miękkie ciasto (u mnie było to około 90 ml mleka). Rozwałkować na grubość kilku milimetrów, podsypując mąką, by się nie kleiło do stolnicy. Wykroić ciasteczka. Ułożyć na blaszce w niedużej odległości od siebie (ciastka nie „rozpływają się” na boki, lecz rosną do góry zachowując kształt). Piec w temperaturze 200 stopni przez 10 – 13 minut. Z przepisu wychodzi nieduża miseczka ciastek.
Przesłane przez ViktoriaViktoria