Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Rogaliki dla Nata
Składniki:
1 kg mąki
3 jajka
50 g drożdży
3/4 szklanki oleju
6 łyżek cukru
1 szklanki ciepłego mleka
gęsta marmolada
Składniki na lukier:
15dkg cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki gorącego mleka
Wykonanie:
Przyrządzamy rozczyn ze szklanki mąki, szklanki ciepłego mleka, 3 łyżek drożdży, 3 łyżek cukru. Po wyrośnięciu rozczynu dodajemy do niego pozostałe składniki: resztę mąki, jajka, 3 łyżki cukru, olej. Wszystko mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie zagniatamy ciasto dodając w miarę potrzeby mąki, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Ciasto niezbyt cienko wałkujemy,formujemy koło i z koła wykrawamy trójkąty (z rozwałkowanego dość cienko ciasta tak na 0,5 cm trzeba wykroić koło najlepiej zrobić to przykładając jakiś naprawdę duży talerz większy niż obiadowy,albo miskę czy garnek,mój talerz miał średnicę 32 cm i od tego wykroić to koło potem podzielić je ostrym nożem albo radełkiem takim jak do pizzy na długie trójkąty,nałożyć dobry dżem albo marmoladę na szerszy koniec trójkąta i zawijać). Pozostawiamy na blaszce aby jeszcze podrosły. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni aż się zrumienią. Lukrujemy. Smacznego!
Przesłane przez Lordi