Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Ciasto truskawkowe
Składniki biszkopt:
8 jaj
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Wylać na formę do pieczenia i piec w temp. 160-180 przez 30-40min. Jest to przepis na dużą blachę.
Upieczony biszkopt przekroić na pół.
Składniki masa:
0,5 kg truskawek
1 budyń śmietankowy
2 galaretki truskawkowe
0,5l. śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
Wykonanie masa:
W 0,5l. wody ugotować budyń (z tej wody odlać trochę do szklanki, żeby go rozpuścić). Do gorącego budyniu wsypać galaretkę, wymieszać i wystudzić. Ubić śmietanę z cukrem pudrem, dodać ostudzony budyń, wymieszać i dodać pokrojone drobno truskawki.
Biszkopt przełożyć masą, posypać cukrem pudrem.
Gotowe!
Przesłane przez madzia …