Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Ciasto czekoladowe – baruni
Składniki:
120ml oleju (albo 115g masła)
200g cukru
5ml ekstraktu waniliowego
2 jajka
60g maki
30g gorzkiego kakao
1g proszku do pieczenia
2g soli
ew.60g posiekanych orzechów
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 175 stopni, nasmarować blachę (ok. 20cm x 20cm)
Wymieszać olej/rozpuszczone masło/, cukier i wanilie. Wbić jajka. Osobno zmieszać make, kakao, proszek i sól, stopniowo dodawać do reszty masy. Wmieszać orzechy. Rozprowadzić równo na blachę piec 20-25 minut, albo do momentu, aż zacznie odchodzić od brzegów blachy. Poczekać aż ostygnie przed krojeniem.
Można podawać z gałka lodów waniliowych lub malinami na gorąco.
Smacznego!
Przesłane przez markaz