Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Muffinki podwójnie czekoladowe
Składniki:
300 g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
165 g cukru
cukier waniliowy mały
140 g masła lub dobrej margaryny
2 jajka
170 ml mleka
150 g mlecznej czekolady
Wykonanie:
Tradycyjnie mieszamy suche składniki z mokrymi. Wcześniej rozpuszczamy i studzimy masło. Czekoladę siekamy nożem na drobne kawałeczki, ja zawsze siekam w drobne kosteczki. Ciasto mieszamy niezbyt dokładnie, ma być grudkowate. Z tej porcji ciasta wychodzi idealnie 12 pięknie wyrośniętych muffinków. Piec ok. 30 min. w temp. 200 stopni.
Muffinki są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno, są wilgotne i mocno czekoladowe i bardzo szybkie w przygotowaniu.
Przesłane przez ViktoriaViktoria