Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Słone paluchy francuskie
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego (około 400g)
10dag żółtego sera
pieprz
sol gruboziarnista
2 żółtka
2 łyżki wody
Wykonanie:
Ciasto rozmrozić (jeśli masz mrożone), rozłożyć na stole i posmarować połową żółtka roztrzepanego z wodą. Na jedenj połowie ciasta równomiernie rozłożyć starty ser. Złożyć ciasto na pól i dokładnie docisnąć. Teraz pociąć ciasto z serem w środku na paski grubości około 1-1,5cm. Każdy paseczek skręcać w spiralkę i układać na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Ciasteczka posmarować pozostałym żółtkiem, oprószyć pieprzem i solą i piec raczej krótko do zrumienienia się w mocno nagrzanym piekarniku (ok. 220-230 stopni).
Gotowe!
Przesłane przez ViktoriaViktoria