Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Ślimaczki z ciasta francuskiego
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
15 dag sera żółtego (ja dałam tarty)
15 dag szynki
2 łyżki gęstej śmietany
jajko
zielenina-szczypiorek, pietruszka
cebula
Wykonanie:
Szynkę, ser żółty i cebulę kroimy w kosteczkę, zieleninę szatkujemy. Mieszamy wszystko ze śmietaną i białkiem. Przyprawiamy ziołami (ja daje prowansalskie, ale jak kto woli ), przyprawiamy pieprzem i papryką. Ciasto francuskie rozwinąć, nakładamy na nie farsz zostawiając brzegi do zlepienia. Zawijamy jak strudel, kroimy na plastry około 2 cm. Układamy na blasze i smarujemy żółtkiem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 220st, około 20min, aż się zarumienią. Pyszne na ciepło z barszczykiem, a na zimno jako przekąska do piwa.
Przesłane przez ViktoriaViktoria