Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl

Chałka


Zaczyn przygotować z:
50g drożdży
5 łyżek ciepłego mleka
5 łyżek mąki
5 łyżeczek cukru.
Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.

Ze składników:

600g maki
5 łyżek cukru
cukru waniliowego
50g rozpuszczonego i ostudzonego masła
2 jajek
150ml ciepłego mleka + zaczynu,
wyrobić ciasto i odstawić na godzinę do
wyrośnięcia. Potem podzielić na 2 części. Każdą częśc na 3 kolejne.
Wyturlać 6 „wężyków”. Z 3 wężyków spleść warkocz. Tym sposobem wychodzą nam
dwie chałki:)
Ułożyć delikatnie na blaszce wyłożonej alufolią, pozwolić jeszcze wyrosnąć
przez pół godziny. Posmarować białkiem, piec w 200 stopniach do zrumienienia
i suchego patyczka.
Z tego przepisu wychodzą dwie duże chały. Pajda chalki posmarowanej masłem.
Przesłane przez mamabeata