Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Ciasto makowo-kokosowe
Składniki:
Ciasto:10 białek,szklanka cukru(daję ciut mniej),1/2 kostki margaryny,szklanka mąki,szklanka maku,1/2 opakowania proszku do pieczenia
Masa:2 szklanki mleka,kostka masła,3 łyzki krupczatki,8 łyzek wiórków kokosowych,żółtko,szklanka cukru pudru.
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem,dodawać porcjami rozpuszczoną i ostudzoną margarynę,
mąkę z proszkiem do pieczenia i makiem cały czas delikatnie mieszając.Piec ok. 30-40 min.
Do jednej szklanki mleka dodać wiórki i krupczatkę,wymieszać.Resztę mleka zagotować,wlać do tego mleko z wiórkami i ogrzewać,aż zgęstnieje,ciągle mieszając.Otrzymany budyń ostudzić. Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem,porcjami dodawać zimny budyń.Wystudzone ciasto przełozyc masą-i gotowe!Zawsze wychodzi!
Przesłane przez Aska