Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Cytrynowiec
Składniki:
4 jajka
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
7 łyżek oleju
Składniki krem cytrynowy:
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki wody
3 jajka
7,5 dag masła
3 cytryny
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Biszkopt – ubić całe jajka z cukrem ja ubijam 10 min.dodać siedem łyżek oleju i mąkę z proszkiem, wymieszać delikatnie, piec ok.20 min w temp. 180 w dużej blaszce.
Krem cytrynowy – jajka wbijamy do garnka i roztrzepujemy mikserem. Następnie dolewamy wodę, dodajemy skórkę startą z 1-2 cytryn, sok z 3 cytryn, cukier, mąkę ziemniaczaną i masło. Wszystko razem dokładnie mieszamy i gotujemy ok 2 min. ciągle mieszając (nie dopuścić, aby się przypaliło). Gotową masę przekładamy na jedną część biszkoptu i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Można polukrować.
Przesłane przez Lordi