Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Babka cytrynowa
Składniki:
3/4 kostki margaryny rozpuszczonej, ostudzonej,
4 jaja,
200g cukru,
250g mąki,
125g mąki ziemniaczanej,
skórka z 2 cytryn,
sok z 2 cytryn,
cukier waniliowy,
półtora łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Do duzego naczynia wbijamy jaja i ubijamy mikserem z cukrami na gładką masę. Następnie dodajemy skórkę cytrynową i powolutku na zmianę wymieszane mąki z proszkiem, sok i margarynę. Mieszamy mikserem aż masa będzie jednolita.
Ciasto przelewamy do natłuszczonej keksówki i pieczemy okolo 60 minut.
Letnie ciasto polewamy polewą: czubatą łyżkę kwaśnej śmietany podgrzewamy i mieszając dodajemy szklankę cukru pudru. Natychmiast polewamy babkę.
Przesłane przez minia