Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Piernik tradycyjny
Składniki:
1 kg mąki
1,5 szklanki cukru
5 jaj
1 szklanka śmietany
1 szklanka oleju lub oliwy
ok. pół litra miodu
przyprawa do piernika
2 łyżeczki sody
rozdrobnione migdały, orzechy, rodzynki (ja daję też morele, suszone śliwki itd. w tym roku nie dałam migdałow ani orzechów)
masło i bułka tarta do przygotowania formy
Wykonanie:
Upalić 2 łyżki cukru na karmel(cały czas mieszać, żeby się nie przypaliło) i rozpuścić w małej ilości gorącej wody.Miód wlać do rondelka,dodać cukier i podgrzewać,aż się rozpuści.Dodać karmel i bakalie, odstawić.Do miski (dużej) wsypać mąkę,sodę, ekko wystudzony miód z bakaliami,oliwę i dobrze wymieszać (najlepiej ręką).Dodać śmietanę i żółtka,wyrobić ciasto.Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem.Wylać masę do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy(mnie starcza duża tortownica).Można ozdobić połówkami obranych ze skórki migdałów.Odstawić na pół godziny.Piec około godziny w rozgrzanym piecu.Ja muszę piec ok. 2 godzin,bo mam trochę zepsuty piekarnik.Jeśli nie dacie migdałów to mozna potem polać ciasto polewą.Mniam-jest pyszne, polecam.
Nadesłane przez Eliza1