Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Świąteczny keks
Składniki:3 całe jajka
1 szklanka cukru pudru
trochę ponad pół kostki margaryny
1/2 kg mąki
pół szklanki śmietany
1/2 małego proszku do pieczenia
1 cytryna
BAKALIE: orzechy, skórka pomarańczowa, rodzynki, figi, suszone morele
pokrojone w kostkę i obsypane mąką .
Wykonanie:
3 całe jajka ubić ze szklanka cukru do białości.Osobno rozpuścic więcej niż pół kostki margaryny.
Do jajek wsypać mąkę,wlać pół szklanki śmietany,dodać ostudzoną margarynę i proszek do pieczenia.Wymieszać.Obetrzeć skórkę z 1 cytryny i wcisnąć sok z połówki cytryny. Dodać bakalie i wymieszać.Włożyć do foremki podłużnej wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Nie wiem ile piec zawsze to robię na oko.Temp.około 180 stopni.Jak wierzch zezłocony i suchy patyczek to wyjąć.Polać lukrem np.cytrynowym zrobionym z soku z połówki cytryny i cukru pudru.Ważne żeby było duużo bakalii. To bardziej bakalie z ciastem niż ciasto z bakaliami.
Nadesłane przez agacik